Tähdistä


***** Elämäni kirja (esim. Ulla-Lena Lundberg: Jää)
**** Erinomainen, ajatuksia herättävä
*** Nautittavaa luettavaa
** Ihan ok
* Ei kummoinen, saattoi jäädä keskenkin

maanantai 13. tammikuuta 2020

Joululoman 2019-2020 kirjat

Joël Dicker: Stephanie Mailerin katoaminen (La Disparition de Stephanie Mailer, 2018) ***+
Uusin Joël Dicker ei petä. Yhtä paksuhan tämä oli kuin edellisetkin, yli 700 sivua, mutta helposti tuli luettua. Tällä kertaa tarinassa oli ehkä vähemmän takaumia tms., sillä lukeminen oli varsin jouhevaa. Pikkupaikkakunnalla Orpheassa, New Yorkista pohjoiseen, tapahtui joukkomurha 20 vuotta sitten. Silloin murhan ratkaisivat Jesse Rosenberg ja Derek Scott. Nyt paikkakunnalle muuttanut toimittaja Stephanie Mailer väittää, että murhaaja olikin joku muu. Kun Stephanie Mailer katoaa, alkaa poliisilaitoskin uskoa siihen, että tapaus täytyy ottaa uudelleen tutkintaan. Kolmanneksi tutkintaan mukaan tulee Orphean uusi apulaispoliisipäällikkö Anna Kanner. Ja kyllähän murha loppujen lopulta selviääkin.
Tahereh Mahi: Rakkaus suurempi kuin meri (A Very Large Expanse of Sea, 2018) ****Tämä nuortenromaani sen sijaan oli aivan ihana. Huivia käyttävä 16-vuotias muslimityttö Shirin vaihtaa jälleen perheen muuton takia koulua. Isoveli Navid sopeutuu taas nopeasti, mutta Shirin piiloutuu kovan kuorensa taakse. Yhdessä sisarukset tanssivat breakdancea, silloin Shirin nauttii. Muutoin hän näkee ja kuulee nuorten rasismia päivittäin. Ainoastaan biologian työpari Ocean vaikuttaa aidosti kivalta. Ja oih, mikä rakkaustarina siitä syntyykään.
Sanna Isto: Sirpale 2019 **
Omat kirjat loppuivat, pariin väli nuorten romaania. Sirpale on hyvin suunniteltu kertomus Berliinissa asuvan Miljan kesästä, jolloin hän löytää keinon siirtyä ajassa 80 vuotta taaksepäin. Aikaan juuri ennen toista maailmansotaa, samaan asuntoon, jossa hän nytkin asuu. Kirjassa on paljon hyvää, kiinnostavaa viitettä historiaan, nuorten elämänkuvausta, Berliinin tunnelmaa, turvallinen rakkaustarina, kahden maan perhe, sopivasti äkeä vanhus... Oliko tavaraa liikaa vai mistä johtui, että kirja oli nimensä mukaisesti vähän liian sirpaleinen kuitenkin.

Stef Penney: Näkymättömät (The Invisible Ones, 2011) ***
Mukava, vanhanaikaisen dekkarin tapainen mysteeri, joka sijoittuu 1980-luvun Englannin mustalaisyhteisöön. Tarinaa kuljettaa vuorollaan eteenpäin itsekin puoliksi romaani yksityisetsivä Ray ja vaeltavan mustalaisperheen murrosikäinen poika JJ. Tässä yhteisössä on ollut paljon murheita mm. miespuolisilla suvunjäsenillä esiintyvä sairaus. Sukuun naidaan toisesta suvusta nuori Rose, jonka katoamista Ray ryhtyy tutkimaan. Salaisuudet paljastuvat taidolla ja yhteisön elämää kuvataan kiinnostavasti.

Laura Honkasalo: Vie minut jonnekin, 2018 ***
Hömppökirjallisuus jatkuu! Laura Honkasalon ensimmäinen hömppäromaani ei ole ollenkaan hullumpi. Päähenkilöt on kyllä kolmikymppisiä, mutta hyvällä muistilla pystyy kyllä samaistumaan. Nellalla on kirjanpitäjän työ, ihana poikaystävä, rakastava perhe, mutta  hän kokee elävänsä jonkun toisen unelmaa. Lähes koko kirjan ajan hän kipunoi ja jahkaa, mutta onneksi tekee lopulta irtioton.

Lori Nelson Spielman: Kivi sydämeltä (Sweet Forgiveness, 2015) ***
Takakannen tekstistä huolimatta oikein kiva höpökirja.

Hannah on paikallisen tv-kanavan tähtijuontaja, joka odottaa malttamattomana miesystävänsä kosintaa. Saatuaan vanhalta koulukaverilta postia hän keksii loistavan ohjelma-aiheen. Mutta mitä tapahtuu, jos Hannah uskaltautuu paljastamaan suorassa lähetyksessä oman menneisyytensä kipupisteet.


Häpeää, anteeksipyyntöjä ja -antoja katumuskivien avulla läpikäytyinä.

Tuomas Kokko: Tosi kivat juhlat, 2019 **
Hesarin toimittajan esikoisteos kolmikymppisen miehen elämästä. Parisuhde kariutunut, ei töitä, ei rahaa, mutta korkeakoulutus takana, Pirkka-olut maistuu, masentaa ja naisiin ei tahdo saada kontaktia. Tuntui kaikin puolin miespuoliselta Sisko Savonlahdelta. Köykäisempi vain.

Cecilia Samartin: La Peregrina (La Peregrina, 2013) **-
Edellisen jatko-osa. Jamilet kiinnostuu yhä enemmän Señor Peregrinon tarinaan, kun löytää siitä yhtäläisyyksiä itseensä. Tarinaa menneisyydessä kuljettaa nyt Rosa. Miinus siitä, että hypin tekstissä vielä ensimmäistä osaa enemmän. En usko, että luen trilogian viimeistä lainkaan.

Cecilia Samartin: Señor Peregrino (Tarnished Beauty 2008) **
Nuori Jamilet lähtee Meksikosta tätinsä luo Kaliforniaan tienaamaan rahaa, että saisi lääkärin apua huomiotaherättävään syntymämerkkiinsä. Jamilet saa töitä mielisairaalan ylimmän kerroksen erikoisen potilaan, Señor Peregrinon hoitajana. Ystävyys alkaa, kun vanha herra alkaa kertomaan tarinaa nuoruudestaan, pyhiinvaellusmatkalta Santiago de Compostelaan, jossa tapasi elämän rakkautensa Rosan. Samaan aikaan nykyhetkessä Jamilet pitää huolta tädistään ja ihastuu tämän naapurissa asuvaan Eddieen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti