Kesän 2014 kirjat
Chris Cleave: Voittamaton **
Kirjailija on aiemmista kirjoistaan (Little Been tarina 2011, Poikani ääni 2012) kiitetty. Tämä on uusin. Romaanissa kolme huippuratapyöräilijää Kate, Zoe ja Jack ystävystyvät, rakastuvat ja kilpailevat keskenään. Lisämaustetta tuo 8-vuotias, leukemiaa sairastava Sophie. Mikä onkaan elämässä tärkeintä? Kirja ei oikein imaissut mukaansa, ehkä runsaiden pyöräilyyn keskittyvien pätkiensä takia, en tiedä. Kovasti sitä on muualla kehuttu.
Anna Gavalda: Lempi ei ole leikin asia ***
Ranskalaiskirjailijan uusin. Tarina Billiestä ja Franckista, kahden reppanan ystävyys yläasteelta aikuisuuteen. Tosi nopealukuinen, ihana tarina.
Karl-Ove Knausgård: Taisteluni 3 ***-
Tämä kirja keskittyi kirjoittajan lapsuuteen, aina n. 13-vuotiaaksi saakka, kun perhe asui Tybakkenissa. Teksti eteni kronologisesti, toisin kun kahdessa aiemmassa osassa, joissa hypittiin nykyhetken ja menneen välillä. Kyllä tämmöinen toisen elämään kurkistaminen koukuttaa, aikamoinen muisti miehellä. Luin Mini-kirjana aina liikkuvissa välineissä kesäloman aikana, yhtään ei haitannut, vaikka kirja välillä jäi päiviksi käsilaukkuun.
Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys ***+
Kiitetty esikoisteos yhden pohjoissuomalaisen suvun puhumattomista unelmista. Tarina rakentuu neljän henkilön kerrontana eri aikoina vuosien 1895-1996 välillä. Romaani on taitavasti koottu ja siinä pääsee kertojan äänen sisään, kieli on miellyttävää ja teemat suuria. Hätäinen lukija (minä) tarvitsisi pakkopysäytyksiä kesken lukemisen.
Kim Izzo: Avioliitto Jane Austenin tapaan ***
Oivallinen kesähömppäkirja. Nelikymppinen Kate, entinen muotitoimittaja, jää ilman työtä ja rahat on muutenkin lopussa. Hän ryhtyy ensin kirjoittamaan juttua siitä, voisiko nykyajan nainen etsiä varakkaan miehen Jane Austenin kirjojen inspiroimana. Sitten hän ryhtyy elämään juttuaan. Oikein kiva kirja ;)
Riku Korhonen: Nuku lähelläni *+
Omituinen rakkaustarina, joka alkaa Teemun lähdettyä hakemaan kuollutta velipuoltaan Euroopasta. Sinänsä sujuvaa kieltä, lyhyitä lauseita, mutta en saanut juonesta enkä ajatuksista kiinni.
Christian Jungersen: Poikkeus säännöstä ***
Vuoden romaani Tanskassa 2004. Pienen Kansanmurhien tutkimuskeskuksen jäsenet saavat uhkaavia sähköposteja. Onko uhkaaja joku heidän kirjoituksistaan suuttunut sotarikollinen vai voisiko se olla joku työtovereista? Työpaikkakiusaamista, pelon psykologiaa, kansanmurhien tutkimista. Lukiessa on vuorollaan eri työntekijän puolella/vastaan.
Tove Jansson: Muumit ja suuri tuhotulva ***
Ensimmäinen muumikirja, jossa Muumimamma ja Muumipeikko etsivät kadonnutta Muumipappaa. Mukana etsinnöissä mm. Nipsu. Luin lapsille ääneen Kreikan lomalla. Paljon kivoja kuvia.
Christos Tsiolkas: The Slap ***+
Mies läimäyttää 3-vuotiasta lasta grillijuhlissa. Miten tapahtuman kukakin kokee, tarinaa kerrotaan kahdeksan eri henkilön näkökulmasta. Porukassa on erityisesti australiankreikkalaisia. Oikein kivaa lukea Australiaan sijoittuva romaani. Kirja on vuodelta 2008, mutta en löytänyt suomennosta. Englanti oli kyllä erittäin helppolukuista.
Marian Keys: Mercy Closen mysteeri***-
Aurinkotuolikirjallisuuden jatkoa. Ihanan Keysin viimeisin (?), ei parhain, mutta kyllähän tätä tuntikaupalla pystyy lukemaan. Helen, 30, yksityisetsivä laman kourissa kituvassa Irlannissa saa tehtäväkseen etsiä entisaikojen poikabändin kadonneen jäsenen. Masennusta, entisiä ja nykyisiä poikaystäviä ja silleen.
Roslund&Hellström: Kaksi soturia **+
Ruotsalainen dekkari tukholmalaisessa ongelmalähiöstä ja jengiytymisestä. 745 sivua oli ehkä vähän liikaa, muta kyllähän tätä ahmi aurinkotuolissa :)
Jane Austen: Järki ja tunteet ***
Jane Austenin ensimmäinen romaani vuodelta 1811. Elinorin ja Mariannen rakkaustarinat. Yläluokka seurustelee keskenään ja sivistää itseään, kun töitä ei tarvitse tehdä. Mukavaa, kun tuohon aikaan rakkauskin kukoistaa, eikä kaikki ole ennalta sovittua.
Pamela Druckerman: Bébé - päivä päivältä ***
Pariisissa asuvan amerikkalaisen ulkomaantoimittajan kootut ranskalaiset kasvatusmallit. Aiempi kirja Kuinka kasvattaa bébé on kansainvälinen myynti- ja arvostelumenestys. Tämä kirjanen on nopea lukaista, tykkäsin. Vaikka kirjassa verrataan jonkin verran amerikkalaista ja ranskalaista lastenkasvatusta, moni vertaus sopii myös Suomeen. Tästä voisi olla kiva jutella muiden kirjan lukeneiden kanssa.
Riikka Pelo: Jokapäiväinen elämämme **+
Venäläisen runoilijan Marina Tsvetajevan ja hänen tyttärensä Ariadna Efronin elämää pääosin elokuussa 1923 Tšekkoslovakiassa ja elokuussa 1939 Neuvostoliitossa sekä lopuksi elokuussa 1941. 522 sivua hiottua tekstiä, välillä runoja. Äidin ja tyttären väleistä, arjesta tuohon maailman aikaan. En malttanut lukea tarpeeksi rauhassa, siksi tuntui ehkä hiukan raskaalta.
Mathias Rosenlund: Vaskivuorentie 20 ***-
Omaelämäkerrallinen esikoisteos. Vaskivuorentie 20 on osoite Myyrmäessä, Vantaalla, jossa Mathias on asunut masennuksesta kärsivän vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa viimeisimmät kymmenen vuotta. Yliopisto-opinnot etenevät hitaasti pätkätöiden ja perheen päähuoltajana toimimisen takia. Rahat on usein loppu. Mathias purkaa pahaa oloaan kirjoittamalla ja kuvaamalla arkeaan. Kirja koostuu eri tekstinpätkistä epäjohdonmukaisesti ja toistaa itseään. Tyyli sopii kuitenkin hyvin lisäämään tilanteen jatkuvuuden ja epämääräisyyden kuvaamista. Kieli on elävää ja sujuvaa. Millaista on alemman sosiaaliluokan parissa eläminen, voiko sitä muista sosiaaliluokista ymmärtää koskaan? Kirja on herättänyt paljon keskustelua eri kirjablogeissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti